top of page

VÅR HISTORIA

 

IF Rigor MTB startade 2013 som en del av huvudföreningen IF Rigor. IF Rigor består av sektionerna; Orientering, Skidor, Friidrott och MTB. Det hela startade som ett upprop på Facebook då några kände att det saknades en gemensam ”knutpunkt” för alla som cyklade MTB runt om Kungsbacka.


Vi var åtta stycken tappra personer som kom den allra första samlingen. På vår första gemensamma träning stack vi åt åtta stycken olika håll som de individualister vi var. Därefter ansåg vi att vi kanske skulle samordna oss och försöka göra det till en gemenskap. Idag har vi nästan 400 medlemmar i MTB-sektionen och en väl fungerande träningsverksamhet både för barn, ungdomar och vuxna.
 

Vi har genom åren gjort en hel del saker och utvecklat framför allt vårt fina område kring torpet till en liten oas för MTB-entusiaster. Än finns mycket kvar att göra och idéerna är oändliga.

Varmt välkomna att vara med i gemenskapen. Vi är klubben där Alla kan vara med och alla ska ha roligtVi hoppas att vårt måtto ska kännas oavsett hur mycket du är med hos oss! Detta motto är det vi lever efter och eftersträvar i alla våra arrangemang.

2012

2012 var vi några personer som hängde på Facebook, framför allt på forumet Kungsbacka Mountainbikers, som tyckte det verkade kul att starta upp något mer strukturerat för att få till mer regelbundna träningar.

Sagt och gjort; vi tog ett första möte med huvudstyrelsen i IF Rigor i november 2012. De var öppna för förslaget som presenterades, men ville absolut inte att det skulle bli något som drogs igång och sedan falnade i engagemang. Vi, fulla av energi, kände att detta kunde bli en långsiktig satsning så vi bedyrade att det inte skulle bli en ”tomtebloss-satsning”.

 

Vi kallade till en första träff uppe på Rigortorpet i januari 2013. Åtta glada entusiaster träffades och smög igång med någon form av strukturerad träning. Första gången var det inte snö, men gångerna efter var det en hel del snö och med detta pigga individualistgäng grundades begrepp som ”Rigorstressen”. Det vill säga, man samlades på parkeringen och stack så fort man kunde i möjligaste mån åt samma håll. Alla ville köra slut på de andra…

 

Vi insåg ganska snart att vi ville  skapa en lite mer välkomnande atmosfär och anpassa träningarna mer så att alla kunde vara med. Det var då vi grundade vårt motto som vi sedan följt; Alla kan vara med och alla ska ha roligt.

2013

På årsmötet i februari 2013 klubbades beslutet att ta in en MTB-sektion i IF Rigor. IF Rigor MTB hade officiellt bildats. Vi fick då även ett ekonomiskt bidrag beviljat från huvudstyrelsen för att kunna starta upp verksamheten.

 

Samma år hände en hel del saker som än i dag är med i verksamheten. 

 

  • Under våren skapade vi grusslingan för att kunna ha en slinga på torpet för cykeluppvärmning, löpning och promenad. Då själva slingan skulle vara slät fick hindren vara vid sidan om så att man kunde välja båda alternativ.

  • Vi skapade ett arrangemang på nationaldagen som idag finns kvar i en modifierad form.

  • Vi beslutade att vi skulle ha ett klubbmästerskap, ett MTB-lopp som även skulle vara öppet för alla. Detta kallade vi Torpracet. 

 

Vi kom allt eftersom igång med våra träningar och aktiviteter och blev bättre på att möta olika behov och erfarenhetsnivåer. Vi började samtidigt bygga upp en liten medlemsskara som deltog på våra olika aktiviteter.

2014

2014 blev ett år med flera olika aktiviteter och några ytterligare milstolpar i verksamheten.

I mars genomförde vi Torpjakten, ett race i mörker med speciella regler och reflexer att följa. Ett race där man körde två och två och tillsammans skulle lösa de uppdrag som fanns längs med vägen.

Detta år startade vi även upp en Barn & Ungdomsgren i sektionen. 

Vi genomförde olika gemensamma cyklingar på flera olika orter och hade även med fyra stycken lag i Ceres Challenge utanför Katrineholm.

Vi började även med våra Intro-cyklingar för nybörjare.

Torpracet utvecklades till att bli ett lite större event, men grunden var den samma.

2015

Det stora som kom till 2015 var MTB-helgen för tjejer. Vi gjorde ett testläger i lite mindre skala. Det blev ett mycket uppskattat läger som gav oss blodad tand att fortsätta.

För att göra Torpracet till något mer valde vi 2015 att starta Torpruset, ett trail running-lopp som skulle ligga dagen efter själva MTB-loppet och gå i samma spår. Inspirerade av tävlingar på Gotland som gör liknande upplägg. Man kunde vara med i båda loppen och få äran att bekläda sig i en tröja med texten Double Challenge.

Då några av oss börjat med multisport såg vi en möjlighet att tillsammans med AIM Challenge anordna ett ”multisport day camp”. Ett spännande evenemang som lockade deltagare ända från Skåne och Stockholm. Det blev inte bara en kamp i utmaningar utan även en härlig kamp mot alla mygg och knott. 

2016

År 2016 startade en annan tradition, träningslägret i Isaberg. Ett läger som vänder sig till våra medlemmar och som från början var tänkt mer för att förbättra konditionen hos deltagarna.

Under 2016 tog barn och ungdomsverksamheten fart på riktigt och grupperna växte så vi blev tvungna att starta kölistor i vissa grupper.

Även detta år genomförde vi Torpruset och vi startade även upp Torpracet Kidz. Ett lopp för de mindre och uppdelat i tre olika nivåer.

Nu hade vi även kommit igång på riktigt med att fixa våra leder och stigar.

2017 & 2018

2017 och 2018 blev mer av mellanår då vi gått ganska fort fram med många saker och behövde stabilisera verksamheten och inte skena iväg åt alla möjliga håll. Lätt hänt när det finns 1000 idéer som man vill förverkliga.

Bland annat valde vi att inte genomföra Torpruset då vi kände att det inte låg i linje med vår verksamhet.

2019

Förutom de saker som nu mer eller mindre är tradition så genomförde vi vårt första barn- och ungdomsläger. En riktigt blöt historia, men otroligt uppskattat.

Vi började även upprustningen av storstuga och sovsal.

Tjejlägret som firade 5-årsjubileum blev fullt på två minuter och även Isabergslägret blev fullt. 

Vi startade upp samarbetet med Göteborgs Girot där vi deltog som zonchefer och även skötte uppmärkning utav banan.

Torpruset återuppstod som Torpracet trail running då övriga sektioner i IF Rigor samsades om att arrangera det. 

Vi mottog även att bidrag från Erikshjälpen i Kungsbacka för att kunna utveckla en satsning mot barn och grupper med speciella behov och andra förutsättningar. Bland annat genomförde vi två cykelkurser för nyanlända kvinnor i Älvsåker. 

 

Vår historia fortsätter…

2020

Under 2020 kom en ny, stor och fin spårtavla på plats med namn och färger på lederna.

 

Tjejlägret blev två, dels för att det var så många anmälda, dels för att det skulle kunna genomföras säkert med tanke på covid-19.

 

Medlemstalet ökade med 15 procent och MTB-sektionen med sina 500 medlemmar är snart största sektionen i IF Rigor. 

Torpracet genomfördes som Hoj och Skoj - 160 glada startande tävlade mot sig själva eller kompisar på två olika slingor. 

 

Vår historia fortsätter…

bottom of page